Vad ska man tänka på när man är ny till investeringar?

Att spara och investera regelbundet är det absolut bästa sättet för en vanlig lönearbeterare att över tid bygga upp en större mängd kapital. Men att veta i vilken ände man ska böra när man är ny med investeringar och vad man bör tänka på är allt annat än enkelt. Även om det finns gott om information tillgänglig online är det viktigt att man ger sig själv rätt förutsättningar att lyckas från start.

 

I den här texten kommer vi därför att gå igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på när man sätter igång med att spara. Även om man inte har en utbildning som rör sig inom ekonomi såsom exempelvis en lönekonsult utbildning så kan vem som helst lyckas med ett sparande, givet att man ger sig själv tillräckligt lång tid att lyckas samt att man inte tar dåliga beslut längs vägen. 

Man bör hålla sig till fonder till en början 

Ett misstag som många nybörjare på börsen gör är att man läser på lite kring olika bolag för att sedan börja köpa olika aktier. Även om detta kan vara väldigt spännande är det inte det mest effektiva sättet att se till att man lyckas till en början. Att investera i aktier kan vara väldigt lönsamt, men det är samtidigt oerhört svårt och kräver att man har en hel del skicklighet kombinerat med tålamod, timing och tur. För den som vill lyckas med aktier på riktigt krävs det att man är beredd att lägga ner en stor mängd tid och energi för att lyckas. 

 

Detta är någonting som vissa tycker är väldigt roligt, men för den genomsnittlige löntagaren så är detta långt ifrån det effektivaste sättet att spara pengar på börsen. Istället är det bättre att man investerar i olika fonder med låga avgifter till en början. På så sätt kommer man igång med en mycket lägre risk, samtidigt som man också ger sig själv möjligheten att lära sig hur börsen fungerar i lugn och ro.  

Att spara regelbundet är oerhört viktigt

Att spara regelbundet och varje månad är det absolut bästa sättet att se till att man kan rida på börsens vågor. Inte ens stora investmentbanker i USA lyckas med att träffa toppar och bottnar, och utan deras budget eller kunskap är chansen för att du som privatinvesterare ska lyckas med det mer eller mindre noll. Därmed är det också viktigt att man ser till att spara regelbundet för att kunna köpa billigare, samt rida på momentumvågor uppåt. 

 

Långsiktigt tänk 

 

Det är just långsiktigheten som är det viktiga när det kommer till att spara pengar på börsen. Genom att spara regelbundet och med ett tidsperspektiv som är på flera år framåt så får man möjlighet att ta del av någonting som kallas för ränta på ränta-effekten. Detta kan du läsa mer om här, men i korthet innebär den att ju mer pengar man sparar upp desto mer avkastning får man sedan. Avkastningen bidrar sedan till att ge ännu mer avkastning och fortsätter så